diplomski rad
Zastupljenost koncepta informacijske pismenosti u strateškim dokumentima osnovnoškolske ustanove (studija slučaja OŠ Bakar)

Vesna Štraser (2015)
Sveučilište u Rijeci
Filozofski fakultet u Rijeci
Odsjek za kroatistiku
Podaci o radu
NaslovZastupljenost koncepta informacijske pismenosti u strateškim dokumentima osnovnoškolske ustanove (studija slučaja OŠ Bakar)
AutorVesna Štraser
Voditelj/MentorMarina Biti (mentor)
Dejana Golenko (komentor)
Sažetak rada
U radu se istražuje zastupljenost koncepta informacijske pismenosti unutar obrazovnog okruženja jedne osnovnoškolske ustanove na formalnoj razini. Analiziraju se strateški dokumenti: Kurikulum OŠ Bakar, Godišnji plan i program rada OŠ Bakar te Plan i program rada knjižničara OŠ Bakar s ciljem identifikacije sadržaja i metoda koji otvaraju prostor provođenja programa informacijske pismenosti koje ostvaruje knjžničar samostalno i u dogovoru s nastavnim osobljem. Analiza izvršena u ovome radu je važna jer nam pokazuje je li od strane ustanove percipirano da je informacijska pismenost bitan čimbenik koji utječe na ishode učenja i na sposobnosti nužne za cjeloživotno učenje. Istražujući strateške dokumente metodama analize sadržaja i studije slučaja dolazimo do zaključka da je koncept informacijske pismenosti prisutan u navedenim dokumentima, ali i da bi spomenuti koncept s obzirom na isticanu mu važnost za društvo u kojemu živimo, trebao biti zastupljeniji, a svako oblik rada usmjeren ka razvijanju vještina informacijske pismenosti obvezno zabilježen u strateškim dokumentima institucije. Svjestan važnosti informacijskog opismenjavanja u današnjem društvu, svoje misije i uloge u odgojno-obrazovnom radu, knjižničar je dužan trag svojega rada zabilježiti i u strateškim dokumentima ustanove u kojoj radi jer i na taj način osvještava svoju okolinu o važnosti informacijske pismenosti kao temelja za cjeloživotno učenje na formalnoj razini.
Ključne riječiInformacijska pismenost školska knjižnica školski knjižničar strateški dokumenti osnovne škole nastavni plan i program za osnovne škole
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Rijeci
Filozofski fakultet u Rijeci
Ustrojstvena jedinica niže razineOdsjek za kroatistiku
MjestoRijeka
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaHUMANISTIČKE ZNANOSTI
Filologija
Kroatistika
Znanstveno područje, polje, granaDRUŠTVENE ZNANOSTI
Informacijske i komunikacijske znanosti
Knjižničarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHrvatski jezik i književnost (jednopredmetni); smjerovi: nastavnički, opći kroatistički, knjižničarstvo
Smjerknjižničarstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra hrvatskog jezika i književnosti
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. philol. croat.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-07-09
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:186:320192
PohranioAleksandra Moslavac