master's thesis
Zastupljenost koncepta informacijske pismenosti u strateškim dokumentima osnovnoškolske ustanove (studija slučaja OŠ Bakar)

Vesna Štraser (2015)
Sveučilište u Rijeci
Filozofski fakultet u Rijeci
Odsjek za kroatistiku
Metadata
TitleZastupljenost koncepta informacijske pismenosti u strateškim dokumentima osnovnoškolske ustanove (studija slučaja OŠ Bakar)
AuthorVesna Štraser
Mentor(s)Marina Biti (thesis advisor)
Dejana Golenko (thesis advisor)
Abstract
U radu se istražuje zastupljenost koncepta informacijske pismenosti unutar obrazovnog okruženja jedne osnovnoškolske ustanove na formalnoj razini. Analiziraju se strateški dokumenti: Kurikulum OŠ Bakar, Godišnji plan i program rada OŠ Bakar te Plan i program rada knjižničara OŠ Bakar s ciljem identifikacije sadržaja i metoda koji otvaraju prostor provođenja programa informacijske pismenosti koje ostvaruje knjžničar samostalno i u dogovoru s nastavnim osobljem. Analiza izvršena u ovome radu je važna jer nam pokazuje je li od strane ustanove percipirano da je informacijska pismenost bitan čimbenik koji utječe na ishode učenja i na sposobnosti nužne za cjeloživotno učenje. Istražujući strateške dokumente metodama analize sadržaja i studije slučaja dolazimo do zaključka da je koncept informacijske pismenosti prisutan u navedenim dokumentima, ali i da bi spomenuti koncept s obzirom na isticanu mu važnost za društvo u kojemu živimo, trebao biti zastupljeniji, a svako oblik rada usmjeren ka razvijanju vještina informacijske pismenosti obvezno zabilježen u strateškim dokumentima institucije. Svjestan važnosti informacijskog opismenjavanja u današnjem društvu, svoje misije i uloge u odgojno-obrazovnom radu, knjižničar je dužan trag svojega rada zabilježiti i u strateškim dokumentima ustanove u kojoj radi jer i na taj način osvještava svoju okolinu o važnosti informacijske pismenosti kao temelja za cjeloživotno učenje na formalnoj razini.
GranterSveučilište u Rijeci
Filozofski fakultet u Rijeci
Lower level organizational unitsOdsjek za kroatistiku
PlaceRijeka
StateCroatia
Scientific field, discipline, subdisciplineHUMANISTIC SCIENCES
Philology
Croatian Studies
Scientific field, discipline, subdisciplineSOCIAL SCIENCES
Information and Communication Sciences
Library Science
Study programme typeuniversity
Study levelgraduate
Study programmeCroatian Language and Literature ; specializations in: Teaching Track , General Track , Librarian Track
Study specializationLibrarian Track
Academic title abbreviationmag. philol. croat.
Genremaster's thesis
Language Croatian
Defense date2015-07-09
Parallel keywords (Croatian)Informacijska pismenost školska knjižnica školski knjižničar strateški dokumenti osnovne škole nastavni plan i program za osnovne škole
Resource typetext
Access conditionOpen access
Terms of usehttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:186:320192
CommitterAleksandra Moslavac